WSZYSTKIE ZDJĘCIA ZAMIESZCZONE NA TEJ STRONIE(OPROCZ PODPISANYCH INNYM ZRODLEM) SĄ WŁASNOŚCIĄ AUTORA. KOPIOWANIE, PRZETWARZANIE, UŻYTEK BEZ ZGODY AUTORA, ZABRONIONY.





bloglovin



Blog > Komentarze do wpisu

Podróże kulinarne

Liczba dziedzin, które mnie ciekawią, dla których spalam się - często niestety i słomianym - ogniem, przekracza limit zdrowego rozsądku. Głównie moje fascynacje ukierunkowane są na sztukę. Próbowałam poznawać ją od różnych stron, ostatnimi czasy spróbowałam tej chyba najbliższej każdemu człowiekowi - kulinarnej. Od zawsze lubiłam jeść, jako dziecko nie miałam z tym problemów, a wręcz przeciwnie. Wywodzę się domu z bardzo dobrą, ale klasyczną kuchnią, poszerzanie palety smaków zaczęłam tak naprawdę niedawno. Jako całkowity laik, wyszukiwałam przepisy z serii "tego nie da się schrzanić" i metodą prób i błędów powoli zataczałam coraz większe koło rozmaitych potraw. Dużą inspiracją była dla mnie Ula, która jest miłośniczką podróży geograficznych i kulinarnych.

Jestem zdecydowaną fanką warzyw. Niby tak oczywiste, a tyle nieodkrytych połączeń. Ostatnio na talerzu wylądowały po raz pierwszy rukola czy cieciorka, a obecnie poluję na karczochy. Latem potrafiłam żyć niemal na samych pomidorach, fasolce czy bobie i był to wyjątkowo smaczny czas. Warzywa są o tyle wygodne, że bardzo szybko można stworzyć z nich smakowite i zdrowe danie, a dla mojego lenistwa jest to wyjątkowo dobre rozwiązanie. Zrobiłam mały przewodnik kulinarny po moim dzisiejszym dniu. Oczywiście nie na co dzień chce mi się przyrządzać każdy posiłek, ale być może - tak jak mnie zainspirował foodmess - zmotywuje Was ta notka, by przyrządzić coś nowego :)

Śniadanie: sałata lodowa z oliwą z oliwek i oregano, łosoś, ogórek, pomidorki koktajlowe ze szczypiorkiem i bazylią. (Zapewniam, że takie śniadanie jest o wiele bardziej sycące niż tradycyjne kanapki)

Drugie śniadanie: sałatka mix wszystkiego :) (ogórek, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa, pestki dyni, rukola, oliwa z oliwek, bazylia, oregano, miód, koperek)

Przez kilkugodzinną bieganinę po mieście zdążyłam potwornie zgłodnieć, a obiad robię dość późno, zrobiłam sobie więc małą przekąskę - mozzarella, pomidory, bazylia i rukola.

obiado-kolacja: Makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem, dodatkowo ser i sos pomidorowy z jogurtem naturalnym.

Co do składnika X to nie będę odkrywcza. Największą przyjemność i najlepsze efekty wychodzą, gdy gotujemy z sercem. Aaa i przy dobrej muzyce :-)

środa, 22 grudnia 2010, aifowy

Polecane wpisy

  • Przeprowadzka

    Zmęczona technicznymi i praktycznymi sprawami, potrzebowałam zmiany. O mały włos do przeprowadzki nie doszłoby już rok temu, jednak wtedy stchórzyłam. Spędziliś

  • Lucid Dreaming

    Zaczynam nową podróż. Póki co nie mogę sobie pozwolić na te fizyczne, krajoznawcze, więc postanowiłam spróbować nieco inaczej. O LD (Lucid Dream), czyli świad

  • A little green girl with a snowboard on her back

    Otwarcie sezonu w Pecu. Mało ludzi, przyzwoite warunki, piękne widoki, dziś porządne zakwasy, a z tego wszystkiego ogrom radości. I własnie dlatego, zima jest f

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Gosia, *.77.classcom.pl
2010/12/22 18:31:24
Uwielbiam słuchać i czytać na temat tego, co jedzą inni, a większość rozmów z rodziną i przyjaciółmi kończy się moim wypytywaniem o to co tego dnia jedli. Więc z radością odkryłam Twoją nową notkę. Jedyne co mnie zdziwiło to to, że jesz mięso. Jakoś mi to do Ciebie nie pasuje. Pozdrawiam :)
-
aifowy
2010/12/22 18:43:20
Jem, ale bardzo mało, pewnie gdybym gotowała tylko dla siebie, nie byłoby go wcale :)
-
kokarrda
2010/12/22 19:34:18
no i oczywiście właśnie skończyło się na tym, że musiałam iść do kuchni coś przekąsić. ;) pomidory+ mozzarella+ rukola- uwielbiam! :)
-
Gość: Panna Lemoniada, 62.233.182.*
2010/12/22 19:53:13
grr przez Ciebie nabralam ochoty na ukochane karczochy!:P jutro pedze do sklepu:)
-
2010/12/22 20:34:14
mimo uwielbienia dla rukoli, na przedswiateczny czas polecam pierniki smarowane plesniowym serem! mmmmniam!
-
aifowy
2010/12/22 20:36:32
Mam zamiar zrobić pierwsze pierniki w tym roku, ale na to bym nie wpadła, a kto wie, może spróbuję, dziękuję za wskazówkę :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/22 21:06:19
tylko jeszcze chleb byś zamieniła na jakiś pełnoziarnisty i byłoby super :)
-
Gość: P., *.centertel.pl
2010/12/22 21:32:36
Dołączam do klubu tych, którzy zjedli dziś na lunch pomidora z mozarellą (tylko w moim przypadku z bazylią ;) )
-
Gość: milenda, 89.228.5.*
2010/12/22 21:56:58
Podpisuję się rękami i nogami pod stwierdzeniem Gosi, że mięso to czynnik, który nijak pasuje do Twojej osoby. Może dlatego, że sama od 15 lat nie jadam mięsa. Nie myślałaś nigdy o tym by przejść na wegetarianizm? pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na kolejną notkę:)
-
aifowy
2010/12/22 22:20:03
Milenda, kiedyś byłam przez prawie rok, obecnie jem mało mięsa, ale nie odczuwam potrzeby całkowitego wyeliminowania go z mojego menu.
A co do chleba, to nie zawsze pełnoziarnisty jest zdrowszy :) Jadam i takie i takie, nie przykładam do pieczywa akurat dużej uwagi.
-
Gość: jane, 77.252.222.*
2010/12/22 22:34:57
zgłodniałam!
na wędzonego łososia mam ochotę już od dłuższego czasu a ciągle nie mogę się zebrać żeby go w końcu kupić... ech ^^
-
Gość: rudajakcholera, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/22 22:42:49
Jak można robić zdjęcia dobre zdjęciacyfrówką ? :) Proszę o pomoc, bo wiem, że jesteś w stanie mi pomóc. :)
-
Gość: DaisyLine, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/22 22:54:06
mmmmmm ale bym zjadła takie śniadanko :D
-
Gość: Sanna s Land Of Illusion, *.adsl.inetia.pl
2010/12/23 10:16:55
Kocham mozzarellę! :)
-
Gość: mon, *.dynamic.chello.pl
2010/12/23 11:30:43
pięknie to wszystko wygląda :) widzę też, że mamy te same upodobania kulinarne. ja jeszcze kocham szpinak, cukinię no i patisony.
-
aifowy
2010/12/23 11:41:14
Mon, wszystkie z Twoich pozycji lubię bardzo również. Patisony odkryłam w tym roku dzięki warzywnemu ogródkowi taty mojego chłopaka, a fanką szpinaku jestem po mojej mamie :)
-
Gość: Olala, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/12/24 01:24:40
Mmm dogadzasz sobie :D
A jaką muzykę polecasz do gotowania? ja przeważnie przy radiu gotuje...eska rock ewentualnie radiowa trójka :)
-
Gość: Ula, *.nycmny.fios.verizon.net
2010/12/24 15:36:01
buuu dodalam to komentarz chyba jako pierwsza i sie nie dodal, zawsze mam problemy z bloxem echhh :(.
ucieszylam sie bardzo z tego posta:).